Motivasyon
Fen bilimlerinde ve mühendislik uygulamalarında pek çok problem aşağıdaki lineer başlangıç değer problemine kadar indirgenebilir. cndyn(t)dtn+⋯+c1dy(t)dt+c0y(t)=f(t)
itici güç(driving force) olarak adlandırılır ve genellikle amaç sistemin bu itici güce verdiği tepkiyi (response) y niceliği kanalıyla hesaplamaktır. Örneğin, ne kadar karmaşık olursa olsun, pasif, lineer devre elemanlarıyla kurulan ve sözgelimi sinusoidal bir güç kaynağı ile tahrik edilen bütün analog devrelerin dinamiği bu şablona uyar. f, her t için sıfır değerini aldığında bu denklemin homojen olduğu söylenir ve çözümü yh(t)=exp(λt) şablonunda fonksiyonlarla aranır. İlgili homojen denkleme bu deneme fonksiyonunu koyup gerekli sadeleştirmeleri yaptığımızda karşımıza cebirsel bir denklem çıkar. cnλn+⋯+c1λ+c0=0
kararlıbir davranış elde etmemizin, deneme fonksiyonlarının şablonuna bakıldığında ℜ[λi]<0 şartında düğümlendiği barizdir. Burada ℜ[z] ile karmaşık bir sayının gerçel kısmını simgeliyoruz. Bu ve benzeri endişeler Routh-Hurwitz kararlılık problemini tanımlar.
Routh-Hurwitz problemi: Katsayıları gerçel bir polinomun tüm köklerinin gerçel kısımlarının negatif olması için gerekli ve yeterli şartları bulunuz.
Strelitz çözümü
Routh-Hurwitz problemi, cebirsel kök tasnifi (root classification) konusunun abecesini oluşturur ve bu alanda öğrencinin ilk rastladığı konulardan birisidir. Bu problem 19. yy'da ortaya atılmış ve Sturm teoremi kullanılarak çözülmüştür. 20. yy'da ise Strelitz tarafından Sturm teoremini kullanmadan, daha düşük cebirsel işlem hammaliyesiyle başka bir çözüm önerilmiştir. Biz bu postada Strelitz'in çözümünü orijinal makalesini takip ve yer yer şerh ederek sunmaya çalışacağız.
Polinomun kökleri, polinomdaki bütün katsayıları baş katsayıya böldüğümüzde değişmeyeceğinden, genelliği kaybetmeden, aşağıdaki monik polinomu ele alıyoruz. P(z):=zn+a1zn−1+⋯+an (1)
(1) nolu denklemdeki katsayıların gerçel olmaları şartının zaruri olmadığı barizdir, zira eğer karmaşık katsayılı bir P0(z) polinomunun bütün köklerinin gerçel kısımları negatif ise, o zaman P0(z)¯P0(¯z) polinomunun tüm köklerinin gerçel kısımları da negatiftir.(Burada ¯z ile z sayısının karmaşık eşleniği kastediliyor.) Bu önermeyi ispatlayalım. Monik P0 polinomunun derecesi k, kökleri ise z1,…,zk olsun. O zaman cebirin temel teoremi uyarınca P0(z)=(z−z1)⋯(z−zk) yazabiliriz. Yine benzer şekilde P0(z)¯P0(¯z) polinomunun köklerinin de z1,¯z1,…,zk,¯zk olması gerektiği barizdir. Dolayısıyla cebirin temel teoremini kullanarak P0(z)¯P0(¯z)=(z−z1)(z−¯z1)⋯(z−zk)(z−¯zk)=(z2−2ℜ[z1]z+|z1|2)⋯(z2−2ℜ[zk]z+|zk|2)
(1) nolu denklemde verilen polinoma ek olarak ikinci bir polinom tanımlıyoruz. Q(z):=zm+b1zm−1+⋯+bm, m:=n(n−1)2 (2)
Teorem: Katsayıları gerçel P(z) polinomunun tüm köklerinin karmaşık düzlemin sol yarısında kalması için gerek ve yeter şart hem P(z) hem de Q(z) polinomlarının katsayılarının pozitif olmasıdır. Diğer bir deyişle aj>0, j=1,…,n;bk>0, k=1,…,m; m=n(n−1)/2.İspat: (Strelitz) Gereklilik. P'nin bütün köklerinin gerçel kısmı karmaşık düzlemin sol tarafında yer alsın. Bu köklere z1,…,zn diyelim. Söz konusu polinomun katsayıları gerçel olduğundan P(zi)=0⟺P(¯zi)=0 olduğu barizdir. zp=α+βi olsun. (Hipotez gereği α<0 olduğunu unutmayınız.) O zaman (z−zp)(z−¯zp)=z2−2αz+α2+β2 (3)ifadesindeki bütün katsayılar pozitif olur. zq gerçel bir kök olsun. Yine hipotez gereği zq<0 olması gerektiğinden, (z−zq) ifadesindeki bütün katsayılar yine pozitif olacaktır. k=1,…,s için αk+iβk ve αk−iβk, P polinomunun tüm karmaşık köklerini temsil ederken, j=1,…,t=n−2s için γj aynı polinomun gerçel köklerini temsil etsin. O zaman P(z)=n∏k=1(z−zk)=s∏k=1(z2−2αkz+α2k+β2k)t∏l=1(z−γl) (4)yazabiliriz. (4) nolu denklemdeki ifadeleri çarptıktan sonra −αk ve −γk değerlerinin negatifliğine ilişkin yukarıdaki mülahazalar muvacehesinde, (1) nolu denklemdeki bütün katsayıların pozitif olduğu sonucuna varabiliriz: ai>0.Ayrıca, k=1,2,…,n için ℜ[zk]<0 olması halinde, o zaman Q(z) polinomunun bütün kökleri karmaşık düzlemin sol tarafında kalır ve böylece k=1,2,…,m için bk>0 olduğunu da göstermiş oluruz.
Yeterlilik. α±iβ, P(z) polinomunun α ve β sıfırdan farklı olacak şekilde iki kökü olsun. O zaman 2α da Q(z) polinomunun bir köküdür: Q(2α)=0. Ancak, Q(z) polinomunun bütün katsayıları, bk, pozitif olduğundan, Q(z)=0 denkleminin tüm gerçel kökleri negatiftir ve sonuç itibariyle P(z)=0 denkleminin tüm karmaşık kökleri karmaşık düzlemin sol yarısına düşer. Ayrıca, P(z) polinomunun da tüm gerçel kökleri gerçel eksenin sol tarafındadır, zira j=1,2,…,n için aj>0.
Teoremin ispatı burada bitmiştir.
Strelitz algoritması
Yukarıdaki ispat güzel ama işe yarayabilmesi için Q(z) polinomunun katsayılarını, P(z) polinomunun köklerini hesaplamadan, hızlı bir biçimde hesaplayacak bir yönteme ihtiyacımız var. Makalenin geri kalan kısmında Strelitz ilgili katsayıları hesaplamak için Newton toplamlarına dayanan bir algoritma kurmakla uğraşıyor. Bu amaçla k=1,…,n olmak üzere P(z) polinomunun köklerine zk diyelim ve σj:=n∑k=1zjk; sj:=n−1∑p=1n∑q=p+1(zp+zq)j, j=0,1,2,3,…
Algoritmanın ikinci aşamasında sj niceliklerini σj cinsinden ifade etmeye çalışacağız. Bu amaçla (n∑k=1ezkt)2=e2z1t+e2z2t+⋯+e2znt+2n−1∑p=1n∑q=p+1e(zp+zq)t
Algoritmanın üçüncü ve son aşamasında Q polinomunun katsayılarını elde etmek var. Bu ise çok kolay. Öncelikle b0=1 olduğunu not edelim. Sonra (5) nolu denklemler kanalıyla, bu denklemlerde a yerine b, σ yerine s ve n yerine m koyarak, önce s1+b1=0 ilişkisinden b1=−s1 hesaplanabileceğini gözleyelim. Ardından s2+b1s1+2b2=0 denkleminin bize b2 değerini vereceğini. Böyle devam ettiğimizde bütün bj katsayılarının hesaplanacağı da barizdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder