Aşağıdaki soru 1996 yılında Bilkent Üniversitesi, Calculus dersi vize imtihanında çıkmış. Sorunun Okan Tekman Hoca tarafından hazırlandığı tahmin ediliyor.
SORU: xy+yx=3 ise y′(1) nedir?
ÇÖZÜM: Bu denklem y=f(x) formunda bir çözüm yapmamıza imkan tanımıyor. O yüzden önce denklemi çözüp daha sonra türevi almak gibi beyhude bir gayeye ümit bağlamadan doğrudan türev alacağız. Türev alabilmek için aşkın denklemi üstel fonksiyonu yardımıyla manupulasyonu daha zahmetsiz bir forma sokuyoruz. exp(ylogx)+exp(xlogy)=3
Sorunun çözümü aslında bu kadar ama biz sineğin yağını çıkarmaya devam edeceğiz. İlkin 3 gibi nisbeten keyfi bir değer yerine a>1 olmak üzere elimizdeki aşkın denklemi xy+yx=a
- Sıralı (u,v) çifti çalıştığımız aşkın denklemi çözsün. O zaman (v,u) çifti de bir çözümdür. İspatlayınız.
- y(x) fonksiyonunun grafiğinin birinci kadranda y=x doğrusuna göre simetrik olduğunu gösteriniz.
- Özel değerler: (1,a−1) ve (a−1,1) çiftleri her zaman birer çözümdür.
- Özel değerler: y(x) eğrisi birinci kadranda y=x doğrusunu x=y=W0(a/2) noktasında keser. Burada Lambert-W fonksiyonu W(z)exp(W(z))=z denkleminin birinci kadrandaki çözümü şeklinde tanımlanmaktadır.
- Özel değerler: y(x) eğrisi birinci kadranda y=x doğrusunu dik keser.
- Sıralı (u,v) çifti çalıştığımız aşkın denklemi çözsün. O zaman y′(u)y′(v)=1 olur.
- Tüm x>0 için y′(x)<0.
- x→∞ asimptotiğinde y∼logalogx kestirmesi geçerlidir ve limx→∞y(x)=0 olur.
- x→0 asimptotiğinde y∼a1x kestirmesi geçerlidir ve limx→0y(x)=∞ olur.
a=3 için y(x) fonksiyonunun grafiği ve asimptotik kestirmeler aşağıdadır. y(x) fonksiyonunu Raphson-Newton yineleme algoritmasıyla sayısal olarak çözdük. (Hatırlatma: doğal logaritma fonksiyonunu bu blogda daima log ile gösteriyoruz.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder