28 Aralık 2023 Perşembe

Kübik bir polinomda birbirinin negatifi iki kök olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kök yapısını soruşturduğumuz polinom aşağıdaki denklemle verilsin. \[ p(X) = AX^{3}+BX^{2}+CX+D\] Bizden çözmemiz istenen problem şöyledir:

Soru: Kübik bir polinomun köklerinin $(\pm r, s)$ yapısında olması için katsayılar üzerindeki gerek ve yeter şart nedir? Böylesi bir polinomun köklerini hesaplayınız.

Çözüm: Bu sorunun başka cebirsel cingözlüklerle de çözümü vardır mutlaka ama biz bütün polinomlara genelleştirilebilecek ve diskriminant fonksiyonunu taklit eden bir indikatör fonksiyonla bu sorunu çözeceğiz. Hatırlanacağı üzere diskriminant çakışık kök olup olmadığının sinyalini veren ve simetrik bir fonksiyondu. Benzer şekilde birbirinin negatifi iki kök bulunduğunda sıfırlanan ve simetrik bir fonksiyon tanımlayarak işe başlayalım. \[ \Xi(r_{1},r_{2},r_{3}) := (r_{1}+r_{2})(r_{1}+r_{3})(r_{2}+r_{3})\] Bu fonksiyonun permütasyonlar altında simetrik olduğu ve birbirinin negatifi iki kök bulunduğunda sıfır olacağı barizdir. Bu çeşit permütasyon simetrisine sahip başka temel fonksiyonlar da var: \begin{eqnarray}\nonumber \sigma_{1}(r_{1},r_{2},r_{3}) &:=& r_{1} + r_{2} + r_{3}, \\ \nonumber \sigma_{2}(r_{1},r_{2},r_{3}) &:=& r_{1}r_{2} + r_{1}r_{3} + r_{2}r_{3}, \\ \nonumber \sigma_{3}(r_{1},r_{2},r_{3}) &:=& r_{1}r_{2}r_{3}. \end{eqnarray} Literatürde bu temel simetrik fonksiyonlara Viete-Girard simetrik fonksiyonları deniyor. Muhtemelen lise matematik eğitimi sırasında bu fonksiyonları ve bunların polinomların katsayıları cinsinden ifadesini gördünüz: $\sigma_{1} = -B/A$, $\sigma_{2} = C/A$ ve $\sigma_{3} = -D/A$.

Burada ispatına yer vermeyeceğimiz bir teorem tüm simetrik fonksiyonların Viete-Girard simetrik fonksiyonları cinsinden ifade edilebileceğini söyler. Biz de öyle yapacak ve $\Xi$ fonksiyonunu $\sigma_{i}$ cinsinden yazmaya çalışacağız. \begin{eqnarray}\nonumber \Xi &=& (\sigma_{1}-r_{3})(\sigma_{1}-r_{2})(\sigma_{1}-r_{1}) \\ &=& (\sigma_{1}^{2} - \sigma_{1}(r_{2}+r_{3}) + r_{2}r_{3})(\sigma_{1}-r_{1}) \\ \nonumber &=& \sigma_{1}^{3} - \sigma_{1}^{2}r_{1} - \sigma_{1}^{2}(r_{2}+r_{3}) + \sigma_{1}r_{1}(r_{2}+r_{3}) + \sigma_{1}r_{2}r_{3} - r_{1}r_{2}r_{3} \\ \nonumber &=& \sigma_{1}^{3} - \sigma_{1}^{2}(r_{1}+r_{2}+r_{3}) + \sigma_{1}(r_{1}r_{2} + r_{1}r_{3} + r_{2}r_{3}) - \sigma_{3} \\ \nonumber &=& \sigma_{1}\sigma_{2} - \sigma_{3} \end{eqnarray} Kübik bir polinomda $A \ne 0$ olduğundan, $\Xi = 0 \iff A^{2} \Xi = 0$ olacaktır. Katsayılar cinsinden yazıldığında elimizdeki indikatör fonksiyonu aşağıdaki gibi sade bir forma indirgenir. \[ \boxed{A^{2}\Xi = AD-BC} \] Problemi çözdük! Gerek ve yeter şart kutu içindeki ifadenin sıfır olması şeklinde zuhur etti.

Problemin kalan kısmında kökleri bulmamız gerekiyor. İlkin $\sigma_{1}= r - r + s = s = -B/A$ olduğundan, köklerden ayrık olanı hemen bulunur. Dahası $\sigma_{3} = -r^{2}s=-D/A$ ya da $r=\sqrt{-D/B}=\sqrt{-C/A}$ olur ve problemin çözümü tamamlanır.

Açık konuşmak gerekirse bu problemin çözümünün daha zor ve uzun tutmasını bekliyordum. Öyle olmadı. Bir de dördüncü dereceden polinomlar için benzer problemler çıkarıp onları çözelim.

Ödev

$A \ne 0$ olmak üzere genel bir kuartik polinom verilsin. \[ f(X) = AX^{4} + BX^{3} + CX^{2} + DX + E \]

  1. Kök yapısının $(\pm r, s_{1},s_ {2})$ şeklinde zuhur etmesi için gerek ve yeter şartı bulunuz. (Köklerden birisi ötekinin negatifi.)
  2. Kök yapısının $(\pm r, \pm s)$ şeklinde zuhur etmesi için gerek ve yeter şartları bulunuz. (Kökler negatif çiftler halinde.)
  3. Kök yapısının $(r_{1}, r_{2}, r_{3},s)$ ve $r_{1}+r_{2}+r_{3}=0$ şeklinde zuhur etmesi için gerek ve yeter şartı bulunuz. (Köklerden birisi diğer ikisinin toplamının negatifi.)

Umarım 2024 herkes için güzel geçer.

20 Aralık 2023 Çarşamba

Carl Bender'ın derlediği iki kar küreme problemi

Aralık ayının sonlarındayız. Calculus ve adi diferansiyel denklemler finallerinin eli kulağında. Herkese final sınavlarında başarılar ve yıl başında bol kar yağışı diliyorum. Bu günlerin anlam ve önemini havi, aşağıdaki soruları Bender ve Orszag'ın yazdığı İleri Matematiksel Metodlar kitabının birinci faslında gördüm. Çözümüyle beraber Yerölçüsü Blogu'nda paylaşmak istedim. Erbabı, Bender'a asimptotik analiz ve bilhassa perturbasyon teorisi literatüründen, rahmetli Orszag'a ise spektral yöntemlerdeki çalışmalarından aşinadır.

R. P. Agnew'ın Kar Küreme Problemi: Günlerden bir gün, yoğun ama sabit hızda bir kar yağışı başlamış. Öğlen 12:00'de çalışmaya başlayan bir kar küreme ekibi çalışmalarının ilk saatinde 2 km, ikinci saatinde ise 1 km yol temizleyebilmiş. Buna göre kar yağışı ne zaman başlamıştır? (İpucu: Kar küreme makinesinin hızı, kar yüksekliği ile ters orantılıdır.)

Çözüm: Zamanı saat biriminde ölçelim. Zamanın sıfır noktası öğlen saat 12:00 olarak tespit edilsin. Kar yağışı $\tau \lt 0$ anında başlamış olsun. Kar sabit hızda yağdığına göre, kar yüksekliği ile zaman arasında anlık olarak $h(t) = \alpha (t-\tau)$ şeklinde bir ilişki olmalıdır. Burada $\alpha \gt 0$ olmak üzere bir orantı sabitidir. Kar küreme makinesinin hızı kar yüksekliği ile ters orantılı olduğuna göre $t \gt 0$ için aşağıdaki adi diferansiyel denklem geçerli olur. \[ \frac{dx(t)}{dt} = \frac{\beta}{\alpha} \frac{1}{t - \tau} = \frac{\kappa}{t-\tau} \] Burada $\beta \gt 0$ kar yüksekliği ile kar küreme makinesinin hızı arasında bir (ters) orantı sabiti olup, $0 \lt \kappa := \beta / \alpha$ olarak tanımlanmıştır. $x(0)=0$ başlangıç şartına tabi $x(t)$ fonksiyonu ise kar küreme makinesinin konumunu veriyor. Zannedersem tarif edilebilecek en basit adi diferansiyel denklem şablonuna ait olan bu denklemin çözümü Calculus'un temel teoremiyle kolayca yapılabilir. Sonuç aşağıdadır. \[ x(t) - x(0) = x(t) = \kappa \left( \log(t-\tau) - \log(-\tau) \right) \]

Şimdi soruda verilenleri kullanalım. Çalışmanın ilk saatinde 2 km, ikinci saatinde 1 km yol alınmış. Yani $x(1)-x(0) = 2$ km ve $x(2)-x(1)=1$ km alınacak. (Anlamlı sayılar jandarması, lütfen otur oturduğun yerde!) Veyahut \begin{eqnarray}\nonumber 2 &=& \kappa \left( \log(1-\tau) - \log(-\tau) \right), \\ \nonumber 1 &=& \kappa \left( \log(2-\tau) - \log(1-\tau)\right), \end{eqnarray} olur. $\kappa$ orantı sabitini elemek için bu iki denklem taraf tarafa bölünür ve yeniden düzenlenirse aşağıdaki aşkın (transcendental) denkleme ulaşılır. \[ 2\log(2-\tau) - 3\log(1-\tau) + \log(-\tau) = 0 \] Bu denklem aşkın gibi gözüküyor ancak her iki tarafın üstelini aldığımızda onu cebirsel hale getirmek mümkün. \[ 1 = \frac{(2-\tau)^{2}(-\tau)}{(1-\tau)^{3}} = \frac{-\tau^{3}+4\tau^{2}-4\tau}{1-3\tau+3\tau^{2}-\tau^{3}} \] Gerekli sadeleştirmelerden sonra denklemin kübik değil kuadratik olduğu görülür. \[ \tau^{2} - \tau - 1 = 0 \] Bu denklemin negatif kökünü aldığımızda \[ \tau = \frac{1-\sqrt{5}}{2} \approx -0,6180 \ \text{saat} \ \ \ \text{ya da } \ \ \tau\approx -37,08 \ \text{dakika} \] bulunur. Buna göre kar yağışı saat 11:23 sularında başlamıştır.


Yukarıdaki orijinal problemin çözümü nisbeten basitti. Riyazi ve fenni bilimlerdeki her fikri genelleştirmek ve bir kadame daha zorlaştırmak geleneği uyarınca, Bender ve Orszag bu problemin daha karmaşık bir versiyonuna da yer vermiş.

M. S. Klamkin'in Büyük Kar Küreme Konvoyu: (ZOR) Yevmen min-el-eyyam, yine yoğun ama sabit hızda bir kar yağışı başlamıştı. Özdeş üç kar küreme makinesini kullanan üç ekip, aynı noktadan başlayarak, aynı yolu, aynı istikamette temizlemek amacıyla saat 12:00, 13:00 ve 14:00'te harekete geçti. Bu konvoydaki üç ekip de tek bir noktada tekrar karşılaştıklarına göre kar yağışı saat kaçta başlamıştır?

Çözüm: Bir önceki sorunun çözümünde olduğu gibi zamanı yine saat biriminde ölçecek ve zamanın sıfır noktasını saat 12:00 olarak alacağız. Kar yağışı $\tau \lt 0$ anında başlasın. Sırasıyla birinci, ikinci ve üçüncü ekibin kat ettiği yollar $x(t)$, $y(t)$ ve $z(t)$ fonksiyonları ile verilsin. Bu fonksiyonların başlangıç şartları $x(0)=y(1)=z(2)=0$ şeklindedir. Çözümün nihayetinde bizden $T \gt 2$ olmak üzere $x(T)=y(T)=z(T)$ denklemini çözüp $\tau$ değerini bulmamız bekleniyor. Birimsiz niceliklere geçerek sağda solda $\kappa$ niceliğini yazmak yerine $\xi := x / \kappa$, $\eta := y/\kappa$ ve $\zeta := z / \kappa$ ile notasyonu bir kademe daha sadeleştirebiliriz.

İlk ekibin yol fonksiyonu için hareket denklemini ve çözümünü aslında yukarıda verdik. Burada sonucu birimsiz niceliklerde yeniden üretmekle yetineceğiz. \[ \frac{d \xi (t)}{dt} = \frac{1}{t-\tau} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \xi(t) = \log \left( \frac{t-\tau}{-\tau} \right) \ \ \ \text{ve} \ \ \ t = t_{1}(\xi) := -\tau \left( e^{\xi} - 1\right). \]

İkinci ekibin kürediği yol için benzer bir hareket denklemi geçerli ancak ilk ekip yolu onlardan önce temizlediği için, $\eta$ noktasında yolda yeniden biriken kar toplamda $t-\tau$ değil de $t - t_{1}(\eta)$ kadar sürede birikmiş olmalıdır. Bu da çözülmesi gereken hareket denklemini aşağıdaki forma kor. \[ \frac{d\eta (t)}{dt} = \frac{1}{t-t_{1}(\eta)} = \frac{1}{t-\tau+\tau e^{\eta}} \] $(t-\tau)/\tau =: s$ tanımıyla yeni değişkenlerde bu denklem Lambert-$W$ fonksiyonunun türevine dönüşür. Ama daha kolayı var: $t=t_{2}(\eta)$ tanımıyla bu denklem lineer hale gelerek Leibniz'in integral faktörü tekniğiyle kolayca çözülür. \[ \frac{dt}{d\eta} = t - \tau + \tau e^{\eta} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \frac{dt}{d\eta} - t = - \tau + \tau e^{\eta} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \frac{d}{d\eta} \left( t e^{-\eta} \right) = -\tau e^{-\eta} + \tau \] $t_{2}(0)=1$ başlangıç şartı kullanılarak bu toplam diferansiyelin integrali rahatça alınır. Sonuç aşağıdaki gibidir. \[ t = t_{2}(\eta) = \tau + \left( 1 - \tau + \tau \eta \right) e^{\eta} \]

Ara Yorum: Problemin kurucu denklemleri (constitutive equations) göz önüne alındığında birinci ekiple ikinci ekip arasında nitel olarak net bir fark oluşuyor. İlk ekibin önünde hep kar var ve hatta kar kalınlığı giderek artıyor. Bu da ilk ekibin giderek yavaşlamasına neden oluyor. Ancak ikinci ekip, ilk ekibin daha önceden temizlediği yolu tekrar temizlediği için ilk ekibe yetişene kadar kar kalınlığı yol boyunca giderek azalıyor. Dolayısıyla ikinci ekip hızlanarak ilerliyor. Hatta ilk ekibe yetiştiği anda önündeki kar kalınlığı teorik olarak sıfırlandığı için $\dot{\eta}$ denkleminde bir tekillik (singularite, sıfır payda) oluşuyor. Bu singulariteye sonlu zamanda erişiliyor. Öte yandan bizim çözdüğümüz diferansiyel denklemde singularite $dt_{2}/d \eta = 0$ anlamına gelmektedir. Tekilliğin $t^{\star} = t_{2}(\eta^{\star})$ zamanında yakalandığını varsaydığımızda yaptığımız analizin $t_{2} \in (1,t^{\star})$ için geçerli olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır.

Şimdi singularitenin tanımından $t^{\star} = -\tau e^{\eta^{\star}} + \tau$ olduğu görülür. Ayrıca bu değer $t_{2}(\eta^{\star})$ değerine eşitlenirse o zaman \[ t^{\star} = -\tau e^{-1/\tau} + \tau \ \ \ \text{ve} \ \ \ \eta^{\star} = -\frac{1}{\tau} \] ara sonuçlarına ulaşılır. Bu aşamada cingözlük edip $t^{\star} = t_{1}(\eta^{\star})$ denklemini çözerek $\tau$ değerine ulaşabileceğinizi sanıyorsanız boşuna denemeyin. $a=a$ şablonunda bir totolojiyle karşılaşıyorsunuz. Çare yok. Mecbur üçüncü ekip için de benzer bir analiz yapmak durumundayız.

Üçüncü ekip $\zeta(2) = 0$ başlangıç şartına tabi olarak yola koyulacak ve $\zeta$ konumuna $t$ zamanında eriştiğinde önündeki kar kalınlığının akümülasyonu için geçmesi gereken zaman $t-t_{2}(\zeta)$ kadar olacak. O zaman çözmemiz gereken hareket denklemi aşağıdaki gibidir. \[ \frac{d \zeta (t)}{dt} = \frac{1}{t-t_{2}(\zeta)} = \frac{1}{t-\tau-(1-\tau+\tau \zeta)e^{\zeta}} \] Bu denklemi çözmek için kendimizi boş yere parelememizin bir manası yok zira $t=t_{3}(\zeta)$ fonksiyonu için geçerli olan diferansiyel denklem de lineer ve integral faktörünü çok kolayca bularak bir toplam diferansiyele ulaşabiliyoruz. \[ \frac{dt}{d\zeta} = t-\tau-(1-\tau+\tau \zeta)e^{\zeta} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \frac{dt}{d\zeta} - t = -\tau-(1-\tau+\tau \zeta)e^{\zeta} \ \ \ \Rightarrow \ \ \ \frac{d}{d\zeta} \left( t e^{-\zeta} \right) = -\tau e^{-\zeta} - 1 + \tau - \tau \zeta \] Calculus'un temel teoremini kullanarak integral alırken dikkat etmemiz gereken yegane püf nokta $t(0)=t_{3}(0)=2$ olduğudur. İntegralin sonucu aşağıdaki gibidir. \[ t = t_{3}(\zeta) = \tau + \left( 2 - \tau - (1-\tau)\zeta - \frac{\tau}{2}\zeta^{2} \right) e^{\zeta} \] Allah'tan başka bir ekip yok da işler büsbütün zıvanadan çıkmıyor.

Nihayet çözüme ulaşacağız! Daha önceden yazdığımız singularite argümanı üçüncü ekip ikinci ekibi yakaladığı anda da geçerli. Ancak bizden istenen üçüncü ekibin ikinci ekibi yakalamasıyla ikinci ekibin ilk ekibi yakalamasının aynı konum ve zamanda gerçekleşmesi. Yani $t^{\star} = t_{3}(\eta^{\star})$ denklemini çözmemiz gerekiyor. $t^{\star}$ ve $\eta^{\star}$ için yukarıda verdiğimiz ifadeleri yerine koyduğumuzda neredeyse her şey birbirini götürüyor ve şaşırtıcı derece kolay birinci dereceden bir cebirsel denklemle $\tau = -1/2$ sonucuna ulaşıyoruz. (Lütfen deneyiniz.) Dakika biriminde bu değer -30 dakika olduğundan kar yağışı tam olarak saat 11:30'da başlamıştır. Ekipler $t^{\star} = \tfrac{1}{2} ( e^{2}-1) \approx 3,1945$ saat sonra ortak tekilliğe ulaşırlar. Geleneksel ifadesiyle bu 15:12 sularına tekabül eder.

2 Ekim 2023 Pazartesi

Aşkın bir fonksiyonun türevi ve grafiği

Aşağıdaki soru 1996 yılında Bilkent Üniversitesi, Calculus dersi vize imtihanında çıkmış. Sorunun Okan Tekman Hoca tarafından hazırlandığı tahmin ediliyor.

SORU: $x^{y}+y^{x}=3$ ise $y^{\prime}(1)$ nedir?

ÇÖZÜM: Bu denklem $y=f(x)$ formunda bir çözüm yapmamıza imkan tanımıyor. O yüzden önce denklemi çözüp daha sonra türevi almak gibi beyhude bir gayeye ümit bağlamadan doğrudan türev alacağız. Türev alabilmek için aşkın denklemi üstel fonksiyonu yardımıyla manupulasyonu daha zahmetsiz bir forma sokuyoruz. \[ \exp(y\log x) + \exp(x\log y) = 3 \] Bunu yazdıktan sonra gerisi zincir kuralını kullanarak türev alma becerimize kalıyor. \[ 0 = \left(y^{\prime} \log x + \frac{y}{x}\right) x^{y} + \left(\log y + \frac{xy^{\prime}}{y}\right) y^{x} \] Bu denklem $y^{\prime}$ için lineer ve kolayca çözülebilir: \[ y^{\prime}(x) = - \frac{yx^{y-1}+y^{x}\log y}{xy^{x-1}+x^{y}\log x}. \] "Hah, şimdi bulduk türevi!" demek için erken zira $y^{\prime}(1)$ aynı zamanda $y(1)$ değerine de bağlı. Bu yüzden aşkın denklemde $x=1$ koyup $1^{\infty}$ belirsizliği çıkmaması için de dua edip $y(1)$ değerini bulmamız gerekiyor. Şimdi, $3=1^{y}+y^{1}=1+y$ eşitliğinden $y(1)=2$ çıkar. Bunu türevde yerine koyduğumuzda cevap $y^{\prime}(1) = -2-2\log 2$ çıkmaktadır.


Sorunun çözümü aslında bu kadar ama biz sineğin yağını çıkarmaya devam edeceğiz. İlkin 3 gibi nisbeten keyfi bir değer yerine $a > 1$ olmak üzere elimizdeki aşkın denklemi \[ x^{y} + y^{x} = a \] şeklinde modifiye ediyoruz. Vize sorusunun çözümünde bulduğumuz türev ifadesi hala geçerliliğini koruyor. Türev ifadesindeki logaritmalarda arıza çıkmaması için sadece birinci kadranda işlemlerimizi yapalım. Aşağıdaki alıştırmaları çözünüz.

  1. Sıralı $(u,v)$ çifti çalıştığımız aşkın denklemi çözsün. O zaman $(v,u)$ çifti de bir çözümdür. İspatlayınız.
  2. $y(x)$ fonksiyonunun grafiğinin birinci kadranda $y=x$ doğrusuna göre simetrik olduğunu gösteriniz.
  3. Özel değerler: $(1,a-1)$ ve $(a-1,1)$ çiftleri her zaman birer çözümdür.
  4. Özel değerler: $y(x)$ eğrisi birinci kadranda $y=x$ doğrusunu $x=y=W_{0}(a/2)$ noktasında keser. Burada Lambert-$W$ fonksiyonu $W(z)\exp(W(z))=z$ denkleminin birinci kadrandaki çözümü şeklinde tanımlanmaktadır.
  5. Özel değerler: $y(x)$ eğrisi birinci kadranda $y=x$ doğrusunu dik keser.
  6. Sıralı $(u,v)$ çifti çalıştığımız aşkın denklemi çözsün. O zaman $y^{\prime}(u) y^{\prime}(v) = 1$ olur.
  7. Tüm $x>0$ için $y^{\prime}(x) \lt 0$.
  8. $x \to \infty$ asimptotiğinde $y \sim \tfrac{\log a}{\log x}$ kestirmesi geçerlidir ve $\lim_{x\to \infty} y(x) = 0$ olur.
  9. $x \to 0$ asimptotiğinde $y \sim a^{\tfrac{1}{x}}$ kestirmesi geçerlidir ve $\lim_{x\to 0} y(x) = \infty$ olur.

$a=3$ için $y(x)$ fonksiyonunun grafiği ve asimptotik kestirmeler aşağıdadır. $y(x)$ fonksiyonunu Raphson-Newton yineleme algoritmasıyla sayısal olarak çözdük. (Hatırlatma: doğal logaritma fonksiyonunu bu blogda daima log ile gösteriyoruz.)

28 Eylül 2023 Perşembe

Salisesi salisesine analog saatlerde özel açı ilişkileri

Bu postada analog saatlerdeki bazı açı ilişkilerini gözleyecek ve periyodik uzayda bir optimizasyon yapacağız.

ÖN BİLGİ: Analog bir saatte 6-12 düşey hattı ile saat yönünde akrep $\alpha$, yelkovan $\beta$ açısı yapsın. Yelkovan saatte $2\pi$ radyanlık açıyı süpürürken aynı açıyı akrep 12 saatte süpürmektedir. Zamanı saniye biriminde ölçüp bu açıları zamanın bir fonksiyonu olarak ifade ettiğimizde \[ \beta(t) = \frac{\pi t}{1800}, \ \ \ \alpha(t) = \frac{\pi t}{21600}, \ \ \ \beta(t)=12\alpha(t) \] ilişkilerini gözlüyoruz. (Hatırlatma: 1 saatte 3600 saniye var.)

SORU 1: Akreple yelkovan arasındaki açı günün hangi saatlerinde 180 derece olur?

ÇÖZÜM: $t >0$ için $\beta(t)>\alpha(t)$ olduğundan $n \in \mathbb{N}$ olmak üzere $\beta(t) - \alpha(t) = (2n+1)\pi$ denklemini sağlayan $t$ değerlerinde akreple yelkovan 180 derecelik açı yapar. (Aralarındaki açının 0 derece olması isteniyorsa o zaman $\beta(t)-\alpha(t) = 2n\pi$ seçilmelidir.) Burada zamanın sıfır noktası analog saatte tam 12:00 olarak seçilmiştir ve bu seçim tamamen keyfidir. Açıların zaman cinsinden tanımları yerlerine konduğunda, aradığımız zaman değerleri saniye biriminde \[ t_{n} = (2n+1)\frac{21600}{11} \] olur. Burada $n \in \{ 0,1,\ldots,10\}$. Örneğin $n=2$ için $t_{2}=\tfrac{5}{11} \times 21600=\tfrac{108000}{11}$ s çıkar. Bu saniye hasılasını alışık olduğumuz saat, dakika, saniye ve salise formatında ifade etmek için $x_{n},y_{n},z_{n},w_{n} \in \mathbb{N}$ ve $0 \leq \rho_{n} \lt \tfrac{1}{60}$ olmak üzere \[ t_{n} = x_{n} \times 60^{2} + y_{n} \times 60 + z_{n} + \frac{w_{n}}{60} + \rho_{n} \] temel aritmetik alıştırmasını yapmamız gerekiyor. Bu anaokulu düzeyindeki alıştırmanın basamaklarını açık açık göstermeyeceğim. Sonuçları bir tablo ile özetleyelim.

$n$ $t_{n}$ $x_{n}:y_{n}:z_{n}:w_{n}$
$0$ $\frac{21600}{11}$ $00:32:43:38$
$1$ $\frac{64800}{11}$ $01:38:10:55$
$2$ $\frac{108000}{11}$ $02:43:38:11$
$3$ $\frac{151200}{11}$ $03:49:05:27$
$4$ $\frac{194400}{11}$ $04:54:32:44$
$5$ $21600$ $06:00:00:00$
$6$ $\frac{280800}{11}$ $07:05:27:16$
$7$ $\frac{324000}{11}$ $08:10:54:33$
$8$ $\frac{367200}{11}$ $09:16:21:49$
$9$ $\frac{410400}{11}$ $10:21:49:05$
$10$ $\frac{453600}{11}$ $11:27:16:22$

İŞARET 1: Saat $05:00:00:00$ ile $05:59:59:59$ arasında akrep ile yelkovan asla 180 derecelik açı ilişkisine gelmez. Bu saat dilimi bahsi geçen açı ilişkisinin gerçekleşmediği tek saat dilimidir.

İŞARET 2: Saat $06:00$ hariç bu tabloda verilen değerler ne kadar hassas olursa olsun hala kestirmedir, kesin değildir. Zira salise altı $\rho_{n}$ artığı bir istisna haricinde sıfır olmaz.

ÖDEV 1: Aynı alıştırmayı akrep ile yelkovan arasında sıfır derecenin olduğu saatler için tekrarlayınız.

ÖDEV 2: Akreple yelkovan arasındaki açının radyan biriminde $\Delta \varphi$ kadar artması için saniye biriminde ne kadar zaman geçmelidir?

CEVAP: $\Delta t = \tfrac{21600}{11} \tfrac{\Delta \varphi}{\pi}$

Bu sorular hazırlık niteliğindeydi. Şimdi biraz daha zor bir soruyu inceleyelim.

SORU 2: Analog bir saatte yelkovan akrepten iki kat daha uzundur. Bu iki kolun uçları ilk defa günün hangi saatinde birbirlerinden azami hızda uzaklaşır? (Bilkent Üniversitesi 1989 yılı calculus dersi vize sınav sorusu.)

ÇÖZÜM: Akrep kolunun uzunluğu $r$ olsun. Karteziyen koordinatları $x$ ekseni saat 9-3 hattı, $y$ eksenini de saat 6-12 hattı ile tanımlayalım. Akrep ve yelkovanın konum vektörleri sırasıyla $\mathbf{a}$ ve $\mathbf{y}$ olsun. O zaman bu tanımlar gereği \[ \begin{eqnarray}\nonumber \mathbf{a}(t) &=& r \left( \sin \alpha (t) \mathbf{i} + \cos \alpha(t) \mathbf{j} \right) \\ \nonumber \mathbf{y}(t) &=& 2r \left( \sin 12\alpha (t) \mathbf{i} + \cos 12\alpha(t) \mathbf{j} \right) \end{eqnarray} \] olmalıdır. Saatin iki kolu arasındaki mesafeyi Pisagor teoreminden $\varrho (t) := \|\mathbf{y}(t) - \mathbf{a}(t)\|$ ile hesaplayabiliriz. Daha açıkça ifade edildiğinde \[ \varrho(t) = r\sqrt{(2\sin 12\alpha(t) - \sin \alpha (t))^{2} + (2\cos 12\alpha(t) - \cos \alpha (t))^{2}} = r \sqrt{5 - 4 \cos 11 \alpha(t)} \] olur. Burada temel trigonometrik özdeşliklerden faydalanılmıştır. Kolların birbirlerinden uzaklaşma (veya birbirlerine yaklaşma) hızı \[ \dot{\varrho}(t) = 22r\dot{\alpha} \frac{\sin 11 \alpha(t)}{\sqrt{5 - 4 \cos 11 \alpha(t)}} \] bulunur. $\dot{\alpha}$ sabit olduğundan hesaplamaları etkilemeyecektir. Soru bizden hızın azami değerinin yakalandığını anı istiyor. O yüzden ivmeyi de hesaplamamız lazım. \[ \ddot{\varrho}(t) = \frac{242r\dot{\alpha}^{2}}{(5-4\cos11\alpha(t))^{3/2}} \left( 5 \cos 11\alpha (t) - 4\cos^{2}11\alpha(t) - 2\sin^{2}11\alpha(t) \right) \] Optimizasyonda $\ddot{\varrho}(t) = 0$ denklemini çözmek için parantezi sıfırlamamız yeterli. Temel trigonometrik özdeşlikler kullanıldığında aşağıdaki kuadratik denklemle karşılaşıyoruz. \[ 2\cos^{2} 11 \alpha (t) - 5 \cos 11 \alpha (t) + 2 = 0 \] Kuadratik denklemin kökleri $\tfrac{1}{2}$ ve $2$. Cosinus fonksiyonunun değer aralığı düşünüldüğünde $11 \alpha (t) = \tfrac{\pi}{3}$ ya da $t = \tfrac{7200}{11}$ s çıkar. Bu değer saat:dakika:saniye:salise formatına çevrildiğinde yaklaşık olarak $00:10:54:33$ anında saatin iki kolunun azami hızla birbirlerinden uzaklaştıkları görülür.