Loading [MathJax]/jax/output/HTML-CSS/fonts/TeX/fontdata.js

13 Ağustos 2015 Perşembe

Bir üçgenin aynı köşesine ait (iç) açı ortay, kenar ortay ve yüksekliklerinin sıralanması

Daha önce bu blogda bir üçgenin sırasıya iç açı ortay (l), kenar ortay (m) ve yüksekliklerinin (h) uzunluklarını üçgenin kenar uzunlukları a,b,c cinsinden ifade etmiştik. Bulgularımızı özetleyelim. l=1b+cbc(a+b+c)(a+b+c)m=122b2+2c2a2h=12a(a+b+c)(a+b+c)(ab+c)(a+bc) Hatırlatmak lazım ki burada verilen uzunluklar ABC üçgeninin A köşesine aittir. Bugünkü problemimiz şöyle: l,m,h arasındaki sıralama nasıldır?

Öklit geometrisinin en meşhur kanunlarından birisi şudur: Bir nokta ile (o noktadan geçmeyen) bir doğru arasındaki en kısa yol, o noktadan doğru parçasına indirilen dikmenin uzunluğu kadardır. Ama ABC üçgeninde A köşesinden BC kenarına indirilen dikme h kadar olduğundan, en kısa olan unsuru, yani h niceliğini, tespit etmiş oluyoruz.

Geriye l ile m arasında bir sıralama yapmak kaldı. Şimdi l/m oranını bazı temel cebirsel manipulasyonlardan sonra şöyle ifade edebiliriz. lm=bcb+c2b2+2bc+c2a22b2+2c2a2 Bu oran bir eşitlik. Öte yandan bizim bir eşitsizliğe ihtiyacımız var.

Aritmetik-geometrik orta eşitsizliğini kullanacağız. x ve y pozitif sayılar ise, o zaman (xy)20 eşitsizliği x2+y22xy şeklinde yeniden düzenlenebilir. Bu eşitsizlik sayılardan birisi negatif olduğunda da geçerlidir, ama burada eşitsizlik pozitif büyüktür negatif biçiminde aşikar (trivial) olmaktadır. Eşitsizlikte xx ve yy koyarsak, o zaman x+y2xy elde edilir.

Bu ara bilgiden sonra (???) nolu denkleme geri dönebiliriz. Şimdi, soldan ikinci köklü ifadenin pay kısmında 2bc yerine b2+c2 yazarsak, o zaman ifadenin tamamı daha da büyür. lmbcb+c2b2+b2+c2+c2a22b2+2c2a2=bcb+c2 Burası çok önemli: Bu aşamadan sonra yaptığımız her manipulasyon eşitsizliğin sağ tarafını daha da büyütmeye yönelik olmalıdır. Aritmetik-geometrik orta eşitsizliğini bir kere daha kullanalım: lmbcb+c2b+c2b+c2=1. Demek ki lm imiş!

Toparladığımızda, hlm sıralamasını ispatlamış oluyoruz. Üçgen ikiz kenar ya da eşkenar ise, o zaman b=c olacağından, bu özel durumda h=l=m eşitliği sağlanır. (Lütfen deneyiniz.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder