Daha önce bu blogda bir üçgenin sırasıya iç açı ortay (l), kenar ortay (m) ve yüksekliklerinin (h) uzunluklarını üçgenin kenar uzunlukları a,b,c cinsinden ifade etmiştik. Bulgularımızı özetleyelim. l=1b+c√bc(a+b+c)(−a+b+c)m=12√2b2+2c2−a2h=12a√(a+b+c)(−a+b+c)(a−b+c)(a+b−c) Hatırlatmak lazım ki burada verilen uzunluklar ABC üçgeninin A köşesine aittir. Bugünkü problemimiz şöyle: l,m,h arasındaki sıralama nasıldır?
Öklit geometrisinin en meşhur kanunlarından birisi şudur: Bir nokta ile (o noktadan geçmeyen) bir doğru arasındaki en kısa yol, o noktadan doğru parçasına indirilen dikmenin uzunluğu kadardır. Ama ABC üçgeninde A köşesinden BC kenarına indirilen dikme h kadar olduğundan, en kısa olan unsuru, yani h niceliğini, tespit etmiş oluyoruz.
Geriye l ile m arasında bir sıralama yapmak kaldı. Şimdi l/m oranını bazı temel cebirsel manipulasyonlardan sonra şöyle ifade edebiliriz. lm=√bcb+c2√b2+2bc+c2−a22b2+2c2−a2 Bu oran bir eşitlik. Öte yandan bizim bir eşitsizliğe ihtiyacımız var.
Aritmetik-geometrik orta eşitsizliğini kullanacağız. x ve y pozitif sayılar ise, o zaman (x−y)2≥0 eşitsizliği x2+y2≥2xy şeklinde yeniden düzenlenebilir. Bu eşitsizlik sayılardan birisi negatif olduğunda da geçerlidir, ama burada eşitsizlik pozitif büyüktür negatif
biçiminde aşikar (trivial) olmaktadır. Eşitsizlikte x→√x ve y→√y koyarsak, o zaman x+y≥2√xy elde edilir.
Bu ara bilgiden sonra (???) nolu denkleme geri dönebiliriz. Şimdi, soldan ikinci köklü ifadenin pay kısmında 2bc yerine b2+c2 yazarsak, o zaman ifadenin tamamı daha da büyür. lm≤√bcb+c2√b2+b2+c2+c2−a22b2+2c2−a2=√bcb+c2 Burası çok önemli: Bu aşamadan sonra yaptığımız her manipulasyon eşitsizliğin sağ tarafını daha da büyütmeye yönelik olmalıdır. Aritmetik-geometrik orta eşitsizliğini bir kere daha kullanalım: lm≤√bcb+c2≤b+c2b+c2=1. Demek ki l≤m imiş!
Toparladığımızda, h≤l≤m sıralamasını ispatlamış oluyoruz. Üçgen ikiz kenar ya da eşkenar ise, o zaman b=c olacağından, bu özel durumda h=l=m eşitliği sağlanır. (Lütfen deneyiniz.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder